Využití Řeřichy seté

Historie:

Vzhledem k výborné chuti si řeřichy seté považovali již staří Egypťané a Římané. Do střední Evropy se dostala pravděpodobně za vlády Karla Velikého. Archeologové ji překvapivě nalezli i při vykopávkách lodí Vikingů, kterým zřejmě sloužila při dlouhých plavbách jako zdroj vitamínu C.

Používané části rostliny:

Nať řeřichy se používá pokud možno čerstvá. Nejlepší je nechat semena vyklíčit a po několika dnech, jakmile se objeví první lístky, bylinky sestříhat.

Vlastnosti:

Hlavní obsahovou látkou je hořčičná silice, která upravuje činnost zažívacího ústrojí, povzbuzuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a čistí krev. Řeřicha je také bohatým zdrojem vitamínů A, B1 a K, zejména pak vitamínu C.

Použití:

Vzhledem k vysokému obsahu hořčičné silice a vitamínů se řeřicha často používá při jarních bylinkových kůrách k „čištění krve“. Vysoký obsah vitaminu C z ní dělá i vynikající preventivní i léčebný prostředek proti skorbutu. Podobně jako řeřichu setou lze využít i potočnici lékařskou (Nasturtium officinale), která roste v čistých potocích a obsahuje podobné účinné látky.

Doporučujeme:

ČAJ – ODVAR: Spaříme vroucí vodou 2 až 4 g řeřichy seté, osladit můžeme medem. Čaj se pije třikrát denně