Využití Pelyňku kozalce (Estragonu)

Historie:

Pelyněk (Estragon) má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků.

Používané části rostliny:

Používají se listy, čerstvé i sušené.

Vlastnosti:

Pelyněk (Estragon) obsahuje kromě jiného éterické oleje, třísloviny, hořké látky a pryskyřice.

Použití:

Pelyněk (Estragon) významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Má i prokazatelný vliv antisklerotický a tonizační. Tlumí křečové bolesti při dyspepsii a podobných poruchách trávení. V lidovém léčitelství se používá na střevní parazity (roupy, škrkavky). Používá se v čerstvém i sušeném stavu, ale v malém množství.