Využití Pažitky pobřežní (Šnytlíku)

Historie:

V Evropě se Pažitka pobřežní (Šnytlík) pěstuje od 16. století. Vyskytuje se také planá v horských polohách u potoků a pramenů. V Asii se zase pěstuje Čínská pažitka. Slavný cestovatel Marco Polo přivezl tento druh na Západ.

Používané části rostliny:

Používají se listy v čerstvém stavu.

Vlastnosti:

Pažitka má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje éterické oleje, vitamíny C, B2 a karoten, dále vápník, draslík, fosfor a železo. Působí mírně projímavě, močopudně, antisepticky a stimulačně. Čínská pažitka obsahuje stejné účinné látky jako pažitka pobřežní, má ale ještě i vysokou koncentraci éterických olejů Alicinu se sirnatými, antibakteriálními substancemi.

Použití:

Pažitku konzumujeme výhradně čerstvou. V kuchyni lze listy pažitky použít nadrobno nakrájené ke zdobení pokrmů, k dochucení másla, tvarohu a pomazánek, na brambory, vejce, ryby, na remulády a omáčky. Nikdy ji nevaříme, teplé pokrmy jí posypáváme nejlépe až na talíři.