Majoránka zahradní – Origanum majorana

Majoránku většina z používá sušenou. Ale pomocí čerstvého, vlastníma rukama vypěstovaného koření je experimentování v kuchyni dvojnásobně zajímavé.

Majoránka chutná nejvýrazněji čerstvá. A nejlépe v hrachové polévce. Ale i v mnoha dalších pokrmům dodává rafinovanou chuť Například nejrůznějším zeleninovým polévkám, omáčkám, osvěžujícím salátům, gulášům a tradičně bramborákům.

Čerstvou majoránku přidávejte do pokrmu až těsně před dohotovením. Naopak sušenou vařte současně s jídlem, přidávejte do sekaného masa, k bramborům, dušené zelenině, vepřové pečeni a jehněčímu.

Sušenou majoránku není problém koupit, čerstvou zatím na trhu nedostanete. Protože právě čerstvě utržené lístky dodají pokrmu to pravé aroma, zkuste vysít semeno do malých truhlíků. Dost možná, že z jara koupíte i sazenice.

Bylinky, kterými ochucujete jídla, jsou tím chutnější, čím jsou čerstvější. Je sympatické, že čím častěji řežete čerstvé vrcholové výhonky pro kuchyňskou potřebu, tím rychleji dorůstají. Nemějte tedy obavy, růst bylinek častým seřezáváním neohrozíte.

Pokud majoránku nebudete pěstovat po celý rok, usušte letní přebytky. Usušená majoránka je lepší než vůbec žádná. Snítky odstříhněte brzy ráno nebo pozdě večer ještě předtím, než se otevřou první poupátka, protože pak si majoránka uchová nejintenzivnější aroma. Nikdy majoránku nesklízejte v poledním žáru. Když zbytek bylinky ponecháváte vyšší než 6 až 7 cm, dočkáte se ještě druhé sklizně.

Jednotlivé snítky svažte do kytiček a zavěste na vzdušném chladnějším místě hlavou dolů. Jakmile lístečky dobře proschnou, odrolte je z větviček a uschovejte ve sklenicích s pokud možno vzduchotěsným uzávěrem. Majoránku skladujte v suchu, chladnu a temnu.

Nejenom v kuchyni oceníte majoránku. Rovněž v přírodním léčitelství má už dlouho své výsadní postavení. Předepisuje se jako prostředek posilující nervovou soustavu, odstraňuje bušení srdce, ale také nespavost. Když máte angínu, bronchitidu, astma nebo zkažený žaludek – Majoránka to dá do pořádku. A jste-li nachlazeni, udělá horký čaj s majoránkou a medem učiněný zázrak.

Majoránka se u nás vysévá každým rokem z jara. Bylinky v malých květináčích dejte na čerstvý vzduch. Vyžadují pravidelnou péči. V obchodech si můžete vybrat ze dvou odrůd: Německá květová majoránka roste rychleji, Francouzská listová má více lístečků.