Kyseláč zahradní (šťovík) – Rumex acetosa var. hortensis

Bylinka užívaná jako koření i jako léčivá bylinka poněkud upadla v zapomnění. Teprve nedávno se začala opět pěstovat.

Rumex Acetosa, běžně známý jako šťovík nebo kyseláč zahradní, je vytrvalá bylina z čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), která pochází z Evropy a části Asie.

Vyznačuje se svou trpkou, kyselou chutí, která je podobná rebarboře nebo citronu. Má dlouhou historii používání v kuchyni, lékařství a barvířství. Dodnes se běžně pěstuje.

Ve středověku se kyseláč používal jako kuchyňské koření i jako léčivá bylinka, především při onemocněních dutiny ústní a dásní. Používala se jako šťáva vylisovaná z čerstvých listů. Tvrdilo se, že čistí krev.

Po dlouhé době zapomnění, získává nyní zase na významu a pěstuje se hojněji.

Šťovík – vzhled

Kyseláč zahradní je odolná, nízká rostlina s jasně zelenými listy. Může dorůst výšky až 60 cm a listy mohou dosahovat délky až 15 cm.

Stonky jsou červené. Od května do srpna vytváří bylinka na vysokých načervenalých stoncích zelenavě růžová latnatá květenství. Květy jsou malé, zelenobílé a objevují se koncem jara. Listy mají výraznou kyselou chuť, která je způsobena přítomností kyseliny šťavelové.

Existují však již nově vyšlechtěné odrůdy, jejichž listy obsahují této kyseliny méně a jsou proto jemnější chuti. Používají se čerstvé do salátů nebo vařené jako špenát.

Kyseláč zahradní – využití

Kyseláč zahradní se podobně jako špenát pěstuje jako jednoletá bylinka. Neudělá se chyba, bude-li se o něj pečovat jako o trvalku. Je-li příliš rozrostlý, lze ho rozdělit. Semena se vysévají na jaře do řádků, vzešlé bylinky vyjednotí na vzdálenost přibližně 6 cm.

Čerstvé listy kyseláče zahradního jsou pochoutkou, pokud se otrhají dřív, než bylinka rozkvete. Květem listy ztrácejí dobou chuť. Velmi dobře se hodí do salátu s různě upravenými žampiony.

Kyseláč lze použít i společně s jinými kuchyňskými bylinkami ke kořenění vaječných, bramborových a zeleninových pokrmů. Mnoho syrové bylinky by se nemělo jíst, neboť způsobuje slabou otravu.

Podusí-li se, je zcela neškodná dokonce i ve větším množství. Kyseláč je příbuzný pohanky i reveně.

Pěstování kyseláče zahradního (šťovíku)

Kyseláč nenapadají choroby ani škůdci. Vyskytnout se mohou mšice nebo slimáci. Mšice se dají spláchnout proudem vody. Slimáky se nejlépe v noci sesbírají.

Tipy pro nákup

Délka života:

Víceletá bylinka, která se však většinou pěstuje jako jednoletá.

Sezona:

Jaro a léto.

Stupeň obtížnosti pěstování:

Neklade si zvláštní nároky. Miluje vlhko a polostín. Spotřebuje-li se bylinka, snadno se ze semen zase obnoví.

Historie

Kyseláč zahradní (šťovík) je léčivá bylinka i jako potravina používán již odedávna. V minulosti však bylo jeho použití poněkud odlišné.

Podle doporučení řeckého lékaře Dioskurida v 1.století našeho letopočtu se kyseláč užíval při průjmových onemocnění či při bolestech uší a zubů.

Používané části rostliny

Sbírají se listy v době, než bylinka začne kvést.

Vlastnosti

Jak už napovídá rčení „kyselý jako šťovík“, má tato bylinka výrazně kyselou chuť. Hlavními obsahovými látkami jsou šťavelany, třísloviny a kyselina askorbová (vitamin C).

Kyseláč (šťovík) má močopudné protizánětlivé, občerstvující a lehce projímavé účinky. Pomáhá také snížit horečku. Jako přírodní projímadlo působí i některé minerální vody. Zaječická hořká nežádoucí účinky nemá, funguje čistě jako detoxikant.

Použití

Tradičně se kyseláč (šťovík) používá při kůrách, které mají za úkol vyčistit krev a povzbudit chuť k jídlu. Může pomoci i při problémech s močovými cestami.

Působí také jako velice mírné projímadlo při zácpách, při čemž jeho účinek ještě zvyšuje vysoký obsah balastních látek. Také při kožních problémech, jako jsou akné, furunkly, ekzémy či lupénka, se projeví jako čisticí schopnosti.

Velikost a vzrůst

Kyseláč zahradní dorůstá až do metrové výšky. Patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae).

Květ a vůně

Od května do srpna vytváří bylinka dlouhá latnatá květenství. Voní jen velice zdravě.

Světlo a teplo

Kyseláč roste nejlépe v polostínu, snese i přímé slunce. Dobře se přizpůsobuje teplotě svého stanoviště.

Zalévání a hnojení

Kyseláč se zalévá jen za velkého sucha. Normální zahradní zemina obsahuje dostatek živin. Dobře roste ve vlhčí kyselé půdě. K mírnému přihnojení lze použít speciální hnojivo pro rhododendrony.

Zemina a přesazování

Ideální je kompostová zemina s malou příměsí zvětralého jílu. Kyseláč se nepřesazuje. Na venkovním záhonu by se mu mělo vyčlenit stálé místo.

Prořezávání

Bylinky se protrhávají, rostou-li příliš do šířky.

Množení

Výsevem nebo dělením.

Prostředí

Kyseláč zahradní se nehodí dobře do zahrady s bylinkami, protože požaduje kyselejší půdu. Lze ho dobře pěstovat v květináčích nebo v truhlících. To ho vylučuje ze společenství jiných užitkových bylinek .