Cibulovo-koprový chléb z vlašských ořechů

Léčivé účinky Cibulovo-koprového Chleba

  • Vlašské ořechy, slunečnicové, a především lněné semínka jsou jedným z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Nenasycené Omega 3 mastné kyseliny jsou známé svou protizánětlivou aktivitou s celou radou blahodárních účinků pro naše srdce, oběhový systém, hladinu cholesterolu, klouby, nervový systém a všechny mozkové funkce. 
  • Chléb je také bohatým zdroje vlákniny vysokému podílu ořechové dužiny s přidanou Psyllium vlákninou. Vláknina ovlivňuje funkci střev, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění a působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů, které se vážou na složky vlákniny a můžou být vyloučeny z těla. 
  • Kopr působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění.
  • Syrovou cibuli a česnek by bylo složité konzumovat ve větším množství  v syrovém stavu, kdy mají největší množství příznivých účinků. Díky tepelně šetrnému procesu sušení si chléb zachovává veškerý léčivý potenciál česneku a cibule, přičemž odstraňuje jejich pronikavé aroma. Česnek i cibule jsou zdrojem vysokého množství organických sirných sloučenin s celou řadou terapeutických účinků. Za nejcennější složku je považován alliin, který se dál proměňuje na allicin, tj. velmi účinné antibiotikum na přírodní bázi. Česnek podporuje vyplavování nadbytku cukru z těla a dokáže snížit tzv. škodlivý cholesterol v krvi a zvýšit „dobrý cholesterol“. Tímto bojuje proti cukrovcearterioskleróze a dalším srdečním a cévním chorobám. Cibule je známá jako tradiční lék na snížení vysokého krevního tlaku. Podle nejnovších výzkumů, výtažky z cibule a česneku, bohaté na celou řadu sulfidů, poskytují významnou ochranu před nádorovým onemocněním. Cibule je také známá jako přírodní antihistaminikum. Výtažky z ní přinášejí úlevu při boji s rýmou a zánětem průdušek. Bylo zjištěno, že výtažek z cibule dokáže omezit stahování průdušek, které je důsledkem alergické reakce u astmatických pacientů. Cibule je velmi dobrým zdrojem frukto-oligosacharidů. Tyto látky napomáhají růstů zdravých bifidobaktérií a potlačují šíření potenciálně škodlivých baktérií i nádorů ve střevě. 

Na přípravu chleba potřebujeme

    dsc_0937-copy-8169645

  • 400g dužiny z vlaškých ořechů*
  • 100g namletých slunečnicových semínek
  • 100g namletých lněných semínek nebo lněná mouka
  • 150g sušených rajčat
  • 3 cibule
  • 2 stroučky česneku
  • 150g nutričního droždí*
  • 100g Psyllium vláknina
  • 60ml filtrované vody
  • 1 lžíce kopru
  • 1 lžička medvědího česneku
  • 1 lžička soli

*Ořechovou dužinu získáme výrobou domácího ořechového mléka: ořechy na 8 hodin nebo přes noc namočíme do vody a pak rozmixujeme ve filtrované vodě v poměru 100g ořechů na 1l. Mléko přecedíme a získanou dužinu využíváme ihned do dalších receptů (v ledničce vydrží 2-3 dny) nebo zmrazíme pro pozdější využití.

*Nutriční nebo lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B (včetně B12), minerální látky, stopové prvky a aminokyseliny, proto se používá na zvýšení biologické hodnoty jídla. Nemá kvasící účinek, nenarušuje tedy střevní mikroflóru a nezpůsobuje poruchy trávení. Používá se jako ochucovadlo – jídlu dodává sýrovo-oříškovou chuť. Je možné ho koupit v obchodech se zdravou výživou.

Příprava chleba

Čas přípravy: příprava mléka z ořechů na výrobu ořechové dužiny 10 minut, v případě, že využíváme mrazenou ořechovou dužinu rozmrazíme ji přes noc v ledničce, namletí semínek a namočení sušených rajčat do vody 15 minut, příprava těsta 10 minut, sušení chleba 10 hodin

Kuchyňské vybavení: kuchyňský robot, mixér, mlýnek na lněná semínka, sušička potravin nebo trouba

dsc_0938-2823012

Připravíme si čerstvou ořechovou dužinu z ořechů výrobou mléka nebo ji důkladně rozmrazíme v ledničce. Pomeleme lněné a slunečnicové semínka a namočíme sušená rajčata do vody na 15 minut. V kuchyňském robotu zpracujeme cibuli, česnek, sušená rajčata, vodu a všechno kořeni, přidáme dužinu z ořechů, lněnou a slunečnicovou mouku, vlákninu a nutriční droždí. Důkladně promícháme. 

dsc_0939-1435485

Z těsta zformujeme bochník, posypeme posekanými lískovými ořechy, naznačíme nožem krajíce chleba a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny. Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení nepoškodí enzymy (vyšší telota je využita na odpaření vody) a umožní vytvořit na chlebu křupavou kůrku. dsc_0944-5532458
dsc_0950-2718712

Po hodině sušení nakrájíme chleba na jednotlivé krajíce a z tácu sušičky odstraníme nepřilnavou vložku. Snížíme teplotu na 105 Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 10 hodin do požadované konzistence. Po dosušení je dobré chléb konzumovat ihned nebo ho můžeme ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce 3-5 dnů a v mrazničce do 2 měsíců. 

dsc_0952-5432765

















Tipy:

  • Cibulovo-koprový chléb se díky své aromatické chuti hodí nejenom na snídani, zdravý oběd i odpolední svačinu, ale i různé chuťovky a jednohubky. Chléb chutí skvěle sám osobě, ale je možné jeho výraznou chuť zmírnit i zeleninovými pomazánkami, hummusem nebo jednoduše plátkami avokáda. Chléb se výborně hodí jako spestření k jednoduchým zeleninovým salátům.
  • Cibulovo-koprový chléb je lehko stravitelný a díky výjimečně vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zasytí na několik hodin
  • V případě, že nevlastníte dehydrátor a nechcete chléb sušit v troubě, je možné chléb upéct klasicky 200 stupňů, doba pečení 45 minut. V tomto případě však musíte počítat, že většina surovin ztratí svou plnou výživovou hodnotu.
  • S dobou sušení můžete experimentovat a připravit tak chléb o konzistenci, kterou máte rádi (kratší doba nechá chléb štavňatý, delší dobou docílíte křupavější chléb), přičemž platí, že čím delší doba sušení, tým delší trvanlivost.